Tamamlayıcı Sağlık sigortası ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de kimlerin bu poliçeye sahip olabileceği. Detaylı şekilde merak edilen aklınızda ki tüm sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
1. SGK’lı Çalışanlar (4A – SSK): Sosyal güvenlik primi ödeyen ve SGK kapsamında sigortalı olan çalışanlar.
2. Bağ-Kur’lu Çalışanlar (4B): Kendi işini yapan ve Bağ-Kur kapsamında sigortalı olan kişiler.
3. Aile Üyeleri
– Eş: Sigortalının eşi, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında yer aldığı için tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilir.
– Çocuklar;
Erkek Çocuklar
-18 Yaş Sınırı: Erkek çocuklar, öğrenci olmamaları durumunda 18 yaşına kadar ailelerinin sosyal güvencesinden faydalanabilirler.
– Lise ve Dengi Öğrenim Görme Durumu: Lise ve dengi öğrenim gören erkek çocuklar 20 yaşına kadar ailelerinin sosyal güvencesinden yararlanabilirler.
– Yüksek Öğrenim Durumu: Yüksek öğrenim gören erkek çocuklar 25 yaşına kadar ailelerinin sosyal güvencesinden faydalanabilirler.
– Engellilik Durumu: Çalışma gücünü en az %60 oranında kaybettiği tespit edilen erkek çocuklar, yaş şartı aranmaksızın bakmakla yükümlü olunan kişi olarak ailelerinin sosyal güvencesinden yararlanabilirler.
Bu şartları taşıyan erkek çocukları tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamına dahil edilebilir.
Kız Çocuklar:
– Evli Olmama Şartı: Kız çocuklarının bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sayılabilmeleri için evli olmamaları gerekmektedir. Evli olmadıkları sürece yaş sınırı olmaksızın ailelerinin sosyal güvencesinden faydalanabilirler.
– Sigortalı Çalışmama Şartı: Kız çocuklarının, bakmakla yükümlü olunan kişi olarak kabul edilebilmeleri için herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmamaları gerekmektedir. Çalışmadıkları sürece, evli olmasalar dahi ailelerinin sosyal güvencesinden yararlanabilir.
Dolayısıyla, bu durumda olan kız çocukları tamamlayıcı sağlık sigortasına dahil edilebilirler.
4. Emekliler: SGK’dan emekli maaşı alan kişiler.
5. İşsizler: Genel sağlık sigortası primi ödeyen işsiz kişiler.
6. Yeşil Kartlılar: Sosyal güvencesi olmayan ve devlet tarafından sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için yeşil kart verilen kişiler.
7. Türkiye’de İkamet Edenler: Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi yaptıracak kişilerin Türkiye’de ikamet ediyor olmaları gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişiler de Türkiye’de ikamet etmeleri ve SGK kapsamında olmaları halinde tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirler.
Bu noktaya kadar verdiğimiz bilgiler kişinin tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak için taşıması gereken şartlardı. Bir de sacın öteki ayağı var;
Sigorta şirketleri de bu poliçeyi düzenlerken kendi özel şartları kapsamında sınırlar çizmektedir. En önemli şartlardan biri Yaş ve Sağlık durumu şartıdır.
Yaş ve Sağlık Şartları:
– Her sigorta şirketinin farklı yaş ve sağlık kriterleri bulunabilir. Genellikle tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak isteyen kişilerin 18-65 yaş aralığında olması istenir. Ancak, bazı sigorta şirketleri farklı yaş aralıklarını da kabul edebilir.
– Sigorta başvurusu sırasında kişinin mevcut sağlık durumu ve sağlık geçmişi değerlendirilir. Kronik hastalıklar veya mevcut sağlık problemleri sigorta primlerini etkileyebilir veya bazı durumlarda poliçenin kabul edilmemesine yol açabilir.
Çok geç olmadan Tamamlayıcı Sağlık sistemine dahil olmanız ileri de yaşayabilecek olduğunu birçok sağlık sorunun da sizlerin muafiyetsiz ve sorunsuz şekilde hizmet almanızı kolaylaştıracaktır.