Yaşanan Trafik Kazaları Sonrası Hayvanların Tedavi Masrafları

Ülkemizde her yıl sayısız trafik kazası gerçekleşirken, bu kazalardan bazıları da yola ansızın çıkan hayvanlara çarpmak suretiyle yaşanmakta. Bu durumlarda birçok sürücü nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda maalesef yeterli bilgiye sahip değil. Malum sokak hayvanların yaşam hakları ile ilgili yoğun bir tartışma gündemi içindeyken, bizler de trafik kazaları sonra yaralanan hayvanların tedavisi için nasıl bir süreç takip edilmeli, sigorta şirketleri bu tedavi masraflarını karşılıyor mu, karşılamıyor mu sorularına açıklık getirmek istedik.

Sigorta Kapsamı ve Hukuki Durum

– Trafik kazalarında hayvanlara ilişkin tedavi giderlerinin sigorta kapsamında olduğuna dair yasal bir hüküm bulunmamakta.

– Ancak Sigorta Tahkim Komisyonu, bazı uyuşmazlık kararlarında sigorta şirketlerinin bu masrafları karşılamasına hükmetmiş.

– 2015/23049 Esas, 2016/28217 Karar numarası, 07.10.2016 Karar tarihi Emsal kararda, sürücü kediyi tedavi ettirdikten sonra masrafların sigorta şirketi tarafından karşılanmasına karar verilmiştir.

Hayvan Koruma Kanunu:

– Tüm hayvanlar eşit doğar ve yaşama hakkına sahiptir.

– Sahipli-sahipsiz tüm hayvanların yaşamları desteklenmelidir.

– Kaza sonrası hayvanı veterinere götürmek zorunludur. (Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’nun 21. maddesinde “Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır” ifadeleri yer alıyor. )

Cezai Yaptırımlar:

– Kaza sonrası hayvanı veterinere götürmeyen sürücülere idari para cezası uygulanır.

– Hayvanı kasten öldürenlere 704 TL ceza kesilir.

Sigorta Şirketlerinin Yaklaşımı:

– Sahipli hayvanların tedavi masrafları genellikle sigorta şirketleri tarafından karşılanır.

– Sahipsiz hayvanların tedavi masrafları için sigorta şirketleri sorumluluk üstlenmez. (Bu durum 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu 4. Maddesine aykırıdır) Madde açıkça;

1. Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.

2. Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.

Kısacası Sigorta Tahkim Komisyonun emsal kararını yok sayan bazı Sigorta Şirketleri karşısında canların haklarını savunmak durumundayız, ta ki şirketler ödeme için tahkimi işaret etmeden, süreci zora koşmadan canları sahipli sahipsiz diye ayırmadan ödeme yapana kadar. Bu arada şunun da altını çizmemiz gerekiyor ki, kimi sigorta şirketlerimiz; göstermelik reklam çalışması yapan, tabiri caizse “tribüne oynayan” sigorta şirketlerinin aksine canları sahipli sahipsiz diye ayırmadan tedavi masraflarını karşılamakta. Bu değerli şirketlerimize ayrıca teşekkür ederiz.

Hayvana Çarpma Durumunda Yapılması Gerekenler:

1. Bildirim:24 saat içinde bildirim yaparak hayvanı en yakın veteriner hekime götürün.

2. Tedavi ve Ödeme: Tedavi masraflarını ödeyin.

3. Sigorta Şirketine Bildirim: Veteriner raporu, fotoğraflar ve faturayı sigorta şirketine iletin.

Bu konuda aklınıza takılan tüm soruları @kaktussigorta Instagram hesabımızdan ya da info@kaktussigorta.com.tr mail adresinden bizlere sorabilirsiniz.

Bunları Biliyor Muydunuz?